Konfirmationen er dit barns dag. Her er 10 gode råd.

10 råd: Sådan giver du dit skilsmissebarn en god konfirmation

 1. Hold kun én fest
  Hvis det overhovedet kan lade sig gøre, bør I kun holde én fest, og alle bør inviteres med i kirken.
  Hvis de to familier har det svært med hinanden, foreslår familiepsykolog Heidi Agerkvist, at I kan sætte jer på hver sin bænk i i kirken. Til selve festen kan forældrene også lade være med at sidde ved samme bord.
   
 2. Sæt dine egne behov til side
  Denne ene dag i barnets liv skal du lægge dig selv og dine behov til side. Det er ikke din dag, men dit barns dag. Hvis du ikke kan gøre det ved dit barns konfirmation, bliver det også et problem ved fremtidige bryllupper, barnedåber og runde fødselsdage, så du kan ligeså godt vænne dig til at tilsidesætte dig selv.
   
 3. Lyt til den unges ønsker
  Der er mange beslutninger, der skal tages i forbindelse med en konfirmation. Spørg ind til konfirmandens ønsker til gæster, menu, bordplan, tøj og evt. blå mandag. Undgå at udtrykke hvad du som forælder synes, for så kan barnet hurtigt ende i en indre loyalitetskonflikt, for ingen er mere loyale over for deres forældre end børn.
   
 4. Gå på kompromis
  I en situation, hvor man som forældre er skilt, er det ekstra vigtigt at være lydhør over for den anden forælders ønsker. Hold fokus på, at det handler om at skabe en god dag for barnet og ikke om, hvem der får ret.
  Hvis I har et meget dårligt forhold til hinanden, kan det være en idé at aftale nogle spilleregler, før i går i gang med planlægningen. Det kan være, at I skal lave prioriteringslister eller indføre timeouts, hvis dialogen spidser til.
   
 5. Tal ordentligt
  Selvom det virker som en selvfølge at tale pænt sammen, er det det langt fra for alle skilsmisseforældre. Men det er vigtigt, at I taler ordentligt om og med hinanden, for ellers overskygger det hurtigt barnets glæde over dagen.
   
 6. Accepter den anden familie
  Til en fest, hvor der både er stedforældre og stedsøskende til stede, kan der være meget på spil. For at undgå at barnet mærker det, er du nødt til at acceptere din eks' nye partner og børn. Det er vigtigt at være rummelig på denne dag, så inviter nye familiemedlemmer med og vis anerkendelse og rummelighed.
   
 7. I skal ikke overgå hinanden i talen
  Der kan hurtigt gå konkurrence i den i forældrenes taler. Derfor kan det være en god idé i talen at sige tak til den anden forælder for, at I kan holde en fest sammen. Taknemmelighed afføder taknemmelighed.
  En anden idé kan også være at holde en tale sammen, for så undgår I, at den ene tale er bedre end den anden.
   
 8. Inddrag gæsterne
  Det er ikke kun forældrene, der kan strides. Det kan forældrenes familier også. Hvis du på forhånd har mistanke om, at nogle at gæsterne har svært ved at opføre sig ordentligt over for hinanden, så tilkendegiv over for dem, at de må lægge stridsøksen denne ene dag, fordi det vigtigste er, at konfirmanden får en god dag.
   
 9. Hæng dig ikke i detaljen
  Det er fuldstændig lige meget, hvilken farve dugen er, så længe der bare er god stemning. Det vigtige på dagen er den gode stemning, og at barnet får en god oplevelse med at være midtpunkt og blive fejret, så gå ikke op i småting.
   
 10. Giv dig god tid
  For at undgå at det hele går op i hat og briller, er det vigtigt at give sig god tid med forberedelserne, så alt lige fra tale til velkomstdrink er tilrettelagt. Ved at være på forkant med festen undgår I stress og konflikter, der opstår på grund af underskud.